Kenia

Geschiedenis
Liggend aan de Indische oceaan, grenzend aan Ethiopië, Somalië, Tanzania, Uganda en Zuid-Sudan vindt men de Republiek Kenia. Het is een land met veel historie. Uit recente archeologische vondsten is gebleken dat de eerste mensen een aantal miljoen jaar geleden in Kenia rondliepen.
Heel wat jaren later, rond de 8e eeuw, vestigde de Arabieren zich aan de oostkust van Afrika. In 1497 bereikte de Portugees Vasco da Gama Kenia en dat bracht in de jaren die volgde veel Portugese handelaren met zich mee. Deze handelaren werden in 1720 weer verdreven door de Arabieren.

LionDe Duitsers vonden hun weg in 1885 naar Kenia. Ze besloten Kenia weer te verlaten in 1890 toen de Britten arriveerden in Kenia. Vanaf dat moment veranderde het in een Britse kolonie, er werden spoorwegen aangelegd zodat ook de binnenlanden beter bereikbaar waren. Voor de bouw van deze spoorwegen werden Indiërs naar Kenia gehaald.

In 1952 begonnen de Kenianen zich af te zetten tegen het Britse bewind, dit wordt ook wel de Mau Mau-opstand genoemd. Dit leidde tot vrije verkiezing in 1957. Deze verkiezing werd gewonnen door de ‘Kenya African National Union’ onder leiding van Jomo Kenyatta. Op 12 december 1963 werd Kenia onafhankelijk en werd Kenyatta benoemd tot de eerste president van Kenia. In 1978 overleed Kenyatta en werd hij opgevolgd door Daniel Arap Moi, die tot 2002 president van Kenia bleef.
Mwai Kibaki werd in 2002 de derde president van Kenia, in december 2007 stelde hij zich weer verkiesbaar voor een tweede termijn. De verkiezing liep echter zo uit de hand dat er tot februari 2008 rellen zijn geweest tussen de aanhangers van de presidentskandidaten. Kibaki werd toch weer als president aangewezen en mocht tot 2013 regeren.

In maart 2013 waren er nieuwe verkiezingen die werden gewonnen door Uhuru Kenyatta, de zoon van Kenia’s eerste president Jomo Kenyatta. Een rare bijkomstigheid is wel dat Uhuru Kenyatta verdacht wordt van misdaden tegen de menselijkheid, begaan in de nasleep van de verkiezingen van 2007. In 2013 moest hij verschijnen voor het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Bevolking
De bevolking van Kenia bestaat voornamelijk uit Afrikaanse stammen. De bekendste Keniaanse stammen zijn de Samburu en de Masai. In totaal zijn er ongeveer 40 stammen terug te vinden in Kenia. Naast de Afrikaanse stammen behoren ook Arabieren, Indiërs, Aziaten en Europeanen tot de bevolking van Kenia.

Talen
ShillingKenia heeft twee officiële talen, namelijk Engels en Swahili. Engels natuurlijk als een gevolg van de Britse overheersing van 1890 tot 1963. Swahili is een taal die door veel mensen in oostelijk Afrika wordt gesproken. Het is een taal die gevormd is door andere culturen, zo zijn er Arabische, Indische, Duitse en Engelse verbastering terug te vinden in deze taal.

Weer
Aan de Keniaanse kust is de temperatuur en de luchtvochtigheid vaak hoog. ‘s Nacht koelt het niet veel af, slapen met airco of ventilator is meestal wel aan de raden. Hoe meer je het binnenland intrekt hoe droger de lucht worden en hoe meer het ‘s nachts afkoelt.

Valuta
In Kenia wordt er betaald met de Keniaanse Shilling, deze werd in 1966 ingevoerd. De volgende
munten zijn momenteel in omloop: 10 cent, 50 cent, 1, 5, 10, 20, 40 shilling. Het volgende papiergeld is in omloop: 50, 100, 200, 500 en 1000 shilling.

Terug